Vodice-Šibenik-Split(I.část)




Aneb jak jsme s přítelem procestovali skoro celé chorvatské pobřeží :)

I.část



Z Prahy přes Rakousko a Slovinsko

Cestu do Vodic jsme zvolili, jak již bylo zmíněno výše přeš Rakousko a Slovinsko, což znamenalo koupi dálničních známek, kvůli kterým již nemusíte zastavovat v každé zemi na benzínce, ale stačí jednoduše zajít do úamk (http://www.uamk.cz/), což je vlastně společnost, která mimo známek poskytuje i jiné služby 😊

Jelikož byl náš příjezd očekáván v sobotu v odpoledních hodinách, rozhodli jsme se vyjet na večer a v klidu dojet přes noc. Na jednu stranu se to vyplatilo, co se týče skvělé dopravní situace, avšak nevýhodou byl noční stereotyp jízdy, který mnohdy sváděl k únavě, tudíž jsme to krátce za hranicemi zaparkovali na odpočívadle a trochu se prospali. 


Dále cesta pokračovala klidně. Ve Slovinsku jsme sice ukazovali nejméně 3x občanky, ale ani to nás neodradilo, abychom si již cestu samotnou užili, protože jak se říká - "Cesta k cíli je mnohem důležitější, než cíl samotný."
Cesta ubíhala a my zjistili, že máme ještě spoustu času, takže přítel vyhledal trasu podél pobřeží, abychom to alespoň měli s výhledem a ještě o něco delší. Byl to skvělý nápad, až na ten pocit únavy, který jsme ke konci cítili.



První 3 dny pláž, potom výlety

Po třech dnech, kdy už nás nebavilo ležení na pláži a cachtání se ve vodě s mořskými ježky, jsme se rozhodli začít objevovat. Velkým pomocníkem nám byl skútr, zapůjčený na 24 hodin za 220 HRK(kuna), což je v přepočtu cca 700 Kč. Je však nutné dodat, že skútr byl zapůjčen mimo sezónu a kauce činila 100€ .
Koho by ještě zajímalo jméno půjčovny - Adriagate (https://www.adriagate.com).




Šibenik
První výlet na skútru byl plánován do nedalekého Šibeniku, který jsme si celý projeli. Oddech jsme si dopřáli v kavárně(Mobydick) u pobřeží. Hlavním místem, kam jsme v Šibeniku měli namířeno, byla pláž Banj(Beach Banj), ze které je krásný výhled na město. Je zde i restaurace a vyhlídkové "molo", jestli se to tak dá vůbec nazvat 😄



Split
Cesta na skútru pokračovala do Splitu. Upřímně? Cesta byla dlouhá, jakože opravdu dlooouhááá. Ona se hodina a půl cesty nezdá, ale na skútru je to úplně jiný level 😃 Moje nohy potom ještě pár dní naříkaly. Ve Splitu jsme se naobědvali a prošli se(především podél maríny).






Možná si říkáte - "A co památky?" No víte, my na ně moc nejsme 😇 My se raději jen tak díváme, procházíme se a objevujeme nepoznané.


místní umění


Centrum Vodic a okolí
Večer jsme se vrátili akorát tak na večeři, po které jsme si řekli, že když už máme ten skútr až do rána, proč si ještě neprojet centrum Vodic a okolí? Doporučuji hlavně okolní pláže, zvlášť večer, kdy na nich nikdo není a je to strašná romanťárna 😁💓







Nutno podotknout, že naše dovolená probíhala MIMO sezónu, tudíž volné pláže nejsou v sezóně zaručeny(bohužel).





Pokračování příště...

V II.části článku vás čeká například Beritnica Beach, NP Krka, Pine Beach a nebo Záhřeb 😊

-Anička

Žádné komentáře:

Okomentovat